Landboarden of Flyboarden

Landboarden is een leuke variant op het kitesurfen, alleen vindt deze sport plaats op het land. De instap naar het kitesurfen daarna is hierdoor ook een stuk eenvoudiger. Aangezien we niet het water ingaan is het naast het zomerseizoen ook mogelijk deze les te volgen in de wintermaanden.

Landboarden doen we met een groot skateboard met grotere wielen. Dit wordt ook een mountainboard genoemd. Met gebruik van een powerkite en een mountainboard bewegen we ons voort op het strand. Dit kan alleen op hard zand. Als het eb is kun je hard zand op veel plaatsen langs de kust vinden. Maar de mooiste plek is toch wel IJmuiderslag. Een mooie zandvlakte die over het algemeen altijd hard zand biedt.

Veiligheid

Het wordt altijd aangeraden om een helm te dragen tijdens het landboarden. Je moet bedenken dat je altijd onderuit kan gaan en op het strand kan vallen. Het beschermen van je hoofd is hierbij dan zeker van belang. Voordat je begint aan landboarden is een goede les van belangrijk. Uiteraard bieden wij deze in onze school aan.

flyboarden-bij-kartaboardsports

Materiaal

Zoals hierboven al aangegeven maken we gebruik van een mountainboard en een powerkite zoals de plaatjes hieronder laten zien. Dit materiaal is veel goedkoper dan kitesurfmateriaal. Dit geldt voor zowel het mountainboard als de vlieger. Uiteraard kun je de vlieger en het board zo duur maken als je wil. Wij gebruiken bij de les het standaard instapmodel mountainboard i.c.m. een vlieger met een veiligheidsleash die we aan de pols bevestigen.

Mocht je met grote kite willen inhaken (4 lijns vlieger met depower) dan raden we aan een vervolgles te boeken. Echter bieden we hierbij niet het materiaal. Dit kan bij ons gekocht worden en met je eigen kite en harnas leren we je ook ingehaakt landboarden. Zo leer je ook veilig over het strand scheuren met je professionele materiaal en weet hoe je materiaal werkt.

flyboard-materiaal

Waarom is een goede landboardles belangrijk?

Veiligheid en weten waar je mee bezig bent is van groot belang bij deze sport. We maken gebruik van de wind die onvoorspelbaar kan zijn. Daarnaast kan een powerkite flink trekken wat natuurlijk zorgt voor de snelheid en je voortbeweging over het strand. In een landboardles leer je hoe het materiaal werkt en de techniek om voorruit te komen.

Onze instructeurs zijn door middel van een goede IKO opleiding opgeleid om je stap voor stap het landboarden aan te leren. We gaan hier altijd in op de veiligheid van het materiaal en zorgen ervoor dat je snel zelfstandig aan de slag kan. Met landboarden sta je al de eerste dag op het board na een klein uurtje oefenen met de vlieger op het strand. Uiteraard moet je deze eerst onder controle krijgen om voort te kunnen bewegen met het landboard.

Leren landboarden. Hoe gaat dat?

We starten altijd met een introductie les. Na deze les is het mogelijk om onder begeleiding te huren of je les uit te breiden met bochten maken remmen kite recovery etc. Dat kan in de tweede vervolg les. Mocht je je landboard skills willen uitbreiden met een kite waarmee je kunt inhaken? Dan is dat ook mogelijk. We bieden enkel de mogelijkheid dit te doen met materiaal wat je zelf dient te aan te schaffen. Hierbij begeleiden we je natuurlijk en kun je dit aanschaffen bij ons in de shop. Na aankoop doen we nog een gevorderde les om je op weg te helpen zodat je zelfstandig verder kunt. Kijk even bij landboard lessen in de shop om te zien wat bij jou het beste past.

Weer en wind. Wanneer wordt er les gegeven?

Landboarden kan eigenlijk het hele jaar door. Ook in de winter! Enkel een kwestie van goed inpakken voor de koude winter wind. Dus muts op, sjaal om en handschoenen aan en lekker uitwaaien op het strand. Het moet niet gesneeuwd hebben anders is het niet mogelijk. We maken een afspraak voorruit en hopen die dag dat het weer goed genoeg is. Voor landboarden hebben we natuurlijk droog weer nodig en een beetje wind tussen de 8 tot 21 knopen (windkracht 3 tot 6) om een goede les te kunnen geven. Mocht het te hard waaien, niet of te hard regennen worden de lessen afgelast. Je ingekochte les kun je dan een andere keer afnemen.

Landboarden met een groep vrienden, collega’s, familie of het gezin

Landboarden is echt een leuke bezigheid voor groepen. Je kunt bij ons vanaf 4 personen een leuke korting krijgen voor groepslessen. Kijk even op de groepsles landboard pagina mocht je wat meer informatie nodig hebben. Het is overigens erg leuk om het landboarden te combineren met een kitebuggy. Zo verplicht je niet iedereen op een wiebel plank te zetten.

landboard en kitebuggy les met groep kinderen

GROEPSPRIJZEN

vanaf 4 personen
v.a. €40 p.p.

3-4p – €45

  • 1x landboard
  • 1x buggy

4-8p – €40

  • 2x landboard
  • 2x buggy