Wat is kitesurfen eigenlijk?

Kitesurfen is rond 2000 in Nederland geïntroduceerd. Het is niet meer dan surfen over het water, voortgetrokken door een grote vlieger. Sinds een aantal jaar is het Kitesurfen mega populair onder vele waterliefhebbers. Daarnaast heeft de sport door de jaren heen een flinke ontwikkeling meegemaakt op het gebied van materiaal en veiligheid, maar ook de lessen zelf zijn verbeterd. Wij bestaan al sinds 2004 en hebben sinds die tijd een hoop ontwikkeling meegemaakt.

Waarom is kitesurfles zo belangrijk?

Kitesurfen kan gevaarlijk zijn zonder de juiste begeleiding. Een goed reactievermogen met de nodige kennis is hierbij uiterst belangrijk. Zonder rijbewijs en oefenen stap je ook niet in een auto. De kite zit aan je vast. Paniek en gebrek aan algemene kennis en rust zijn de grootste gevaren van het kitesurfen op het water en op het strand. Zorg daarom dat je altijd naar goede en ervaren instructeur gaat met een certificering van IKO, VDWS of KNWB om je ervaring op te schroeven totdat je veilig en zelfstandig te water kan gaan.

Een gestructureerd lesprogramma is belangrijk. Vandaar dat wij ook allemaal een opleiding gevolgd hebben en het lesprogramma gebaseerd hebben op het IKO systeem. Na je les kun je altijd je certificaat opvragen, mocht je in het buitenland of bij een school elders in Nederland aan de slag willen. Je ervaring wordt altijd medegedeeld en besproken aan het eind van jouw les.

Het materiaal bestaat uit een aantal onderdelen. Naast de vlieger (Kite) en de surfplank (Kiteboard) heb je ook een harnas en een wetsuit nodig. Het harnas is bedoeld om voor de connectie tussen jou en de kite. Het wetsuit is er om je warm te houden door het koude water buiten te houden. Wij gebruiken tijdens de lessen ook een zwem-/impactvest en een verplichte helm ter bescherming van onze cursisten. De kite heeft ook een pomp nodig. Daarmee wordt de kite voorzien van lucht waardoor de kite zijn vleugelvorm krijgt. Daarnaast is het mogelijk om de kite in het water te laten vallen zonder dat deze naar de bodem zinkt en is deze eigenlijk direct te starten vanuit deze positie. Wel zo handig. Vergeet niet je board en je lijnen. Anders wordt het ook niets.

Kitesurfen in 3 stappen

Level 1: Introductie kitesurfen. Hier leer je de start van het kitesurfen met een powerkite. Omgaan met de setup van de vlieger/kite. Het laatste half uur gaan we het water in.

Level 2: Basis kitesurfles. In het water de kitesurfkite onder controle krijgen.

Level 3: Gevorderde kitesurfles. Na de kite onder controle te hebben gaan we starten met het board. Uiteraard kun je dit ver uitbreiden tot en met remmen en bochten maken en zelfs je eerste sprong! (Het aantal lessen die nodig zijn om dit niveau te bereiken verschilt per persoon)

De kitesurflessen zijn bij ons los in te kopen, maar in een pakket is het voordeliger. Naast onze standaard lessen zijn er ook diverse andere mogelijkheden. Je kunt dus je ervaring net zo ver uitbreiden totdat je alles onder controle hebt en zelfstandig bent.

Veel kitescholen hanteren bij lessen “privé voor 2”, dit is bij ons echter de standaard. Dus niet met 3-4 personen het water in met 1 kite en 1 instructeur. maar flink doorpakken met 2 personen en 1 instructeur. Een echte privé les is natuurlijk altijd mogelijk!

Weer en windomstandigheden. Wanneer wordt er les gegeven.

Zonder wind kunnen we helaas niet kitesurfen. Ook als het hard regent worden de lessen afgelast. We hebben ongeveer wind nodig van 8-27 knopen (windkracht 3 t/m 6). Dit is afhankelijk van de ervaring van de cursist en het onderdeel wat we doen. We vinden het belangrijk dat je in de les  daadwerkelijk iets leert en we bezig zijn met het materiaal. Dus geen eindeloze theorie als de wind inzakt. Staan er echt te hoge golven. Dan zullen we ook de les stopzetten. Alle uren zullen netjes worden bijgehouden en de openstaande uren kunnen dan op een ander moment worden ingehaald.

Boeken?

Onze kitesurflessen zijn los in te kopen, maar in een pakket is het goedkoper. Naast onze standaardlessen zijn er ook diverse andere mogelijkheden. Op deze manier kun je dus je je ervaring uitbreiden totdat je alles onder controle hebt en zelfstandig bent. In de shop kun je ons aanbod vinden en kiezen wat voor jou het beste is.

Hoe lang duurt het voordat je kunt kitesurfen?

Van te voren is het lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat je zelfstandig kunt kitesurfen. Iedereen leert anders en heeft een andere achtergrond. Als je al kunt vliegeren of flink sportief bent dan pik je het meeste vrij snel op. We raden minimaal 3-4 lessen aan om een goede start te maken. Na afloop van de gevolgde lessen geven wij je een advies over hoe je verder kan gaan, misschien is het mogelijk om zelfstandig verder te gaan en misschien is het beter om nog een extra les te volgen. Hou rekening met het feit dat je na je lessen alleen begrijpt hoe alles werkt en een aantal meter voorruit komt. Bochten en vaardigheden zoals springen gaan even duren. Drie lessen is 9 uur kitesurfen. Je moet realistisch zijn. Er valt daarna nog veel te leren. Ooit wel eens een sport goed geleerd in 9 uur?

Na je lessen bij ons heb je in ieder geval een goede basis en moet je in staat zijn om veilig en zelfstandig verder te kunnen oefenen. Een extra les kan je altijd bijboeken.

8 uur kitesurfles

2 personen + 1 instructeur

Kitesurfmateriaal inbegrepen

IKO certificaat

8 uur privé voor 2 les voor maar € 330,-

Nergens goedkoper of beter!

10.5 uur kitesurfles

2 personen + 1 instructeur

Kitesurfmateriaal inbegrepen

IKO certificaat

10.5 uur privé voor 2 les voor maar € 440,-

Nergens goedkoper of beter!

6 uur prive kitesurfles

1 persoon + 1 instructeur

Kitesurfmateriaal inbegrepen

IKO certificaat + lesboek

6 uur privé les voor € 405,-

Nergens goedkoper of beter!

Van april tot eind oktober zijn wij 7 dagen per week beschikbaar om jou verantwoord, veilig en voordelig je eerste stappen te laten zetten met het kitesurfen met het nieuwste kitesurf materiaal.

fone-logo
Logo_Manera-Blue
mystic-logo
Iko water instructeurs