Kitesurf wiki

Kite: Een kite is niet meer dan een vlieger. De letterlijke vertaling uit het engels. Wij gebruiken prakitsch altijd de engelse benaming van een vlieger als we spreken over kitesurfen.

Kiteboard: De surfplank die we gebruiken voor het kitesurfen.

Twintip-Kiteboard: Een kiteboard die aan beide kanten praktisch hetzelfde is en twee kanten op kan worden gevaren.

Wave-Kiteboard: Eigenlijk hetzelfde als een normale golfsurfplank, ontwikkeld voor het kitesurfen.

Footstraps: De voetbindingen op een kitesurfplank die ervoor zorgen dat je niet je board verliest tijdens het kitesurfen en of springen. Het is mogelijk om snel uit deze straps te stappen.

Bindingen: Vastgezette schoen op een kitesurfboard met veters en of clips. Dit board kun je niet makkelijk uit- en aandoen.

Zit-Trapeze: De trapeze is niet meer dan hetgeen wat om je middel en achter je billen zit om ervoor te zorgen dat je de kitesurfkite kun inhaken.

Heup-Trapeze: De trapeze is niet meer dan het geen wat om je middel zit om ervoor te zorgen dat je de kitesurfkite kunt inhaken.

Depowerstrap: Onderdeel wat ongeveer 30-50 centimeter van je vandaan is op oog hoogte, of maximaal armlengte, om je kite te kunnen afstellen voor meer of minder druk.

Pigtail: De kleine lijntjes die aan de kite zitten met een knoopje of een lusje eraan waar je je lijnen aan dient te bevestigen.

Kattenklauw: De knoop die je gebruikt om de kitesurflijnen vast te maken aan de pigtail.

C-Shape Kite: Een C vormige kite die vooral bedoeld is voor de ervaren rider. Weinig windbereik en veel explosieve kracht

BOW-Kite: Een kite die platter is dan de C-Shape Kite. Een kite met meer windbereik en vaak bedoeld voor de wat minder ervaren rider of wavekiters.

Delta-Kite: Een kite die zowel C eigenschappen heeft, maar van bovenaf gezien de vorm van een delta vlieger heeft. Een kite die veelal geschikt is voor meerdere disiplines. Freestyle, Wave etc. Een echte zogenaamde allround kite.

Foil-Kite: Een kite die niet wordt opgepompt (matras vlieger). Door middel van de wind worden de kamers gevuld met lucht zodat hij zijn profiel krijgt.

Tube-Kite: Een kite die opgeblazen dient te worden en verzien is van een binnenband.

L.E. Leadine Edge: De voorkant van de kite. Veelal het gedeelte wat opgeblazen dient te worden.

Trailing Edge: De achterkant van de kite. De andere kant ten opzichte van de Leading Edge.

Briddels: De lijnen die direct verbonden zijn met de kite, maar niet de kitesurflijnen zelf. Deze houden vaak de vorm van de kite netjes en geven stabiliteit aan de kite.

Katrol: Het zelfde als elk ander katrol. Een wiel wat ervoor zorgt dat een lijn ergens doorheen of overheen kan rollen zonder slijtage.

Impact vest: Een vest wat bedoeld is om ervoor te zorgen dat de klappen die je maakt op het water minder hard aankomen.

Kite bar: De stok waar alle lijnen aan verbonden zitten en waarmee je stuurt.

Floaters: De 2 ronden rubbrre onderdelen aan het begin van de lijnen vlakbij de bar, bedoeld om ervoor te zorgen dat je bar niet zinkt als je deze loslaat of ontkoppeld. Beschermt ook je handen en bar zodat een lijn niet onnodig om je bar heenslaat.

Chickenloop: Het ronde oog, onder of aan het begin, van de lijnen waar je mee inhaakt

Donkey dick: Het slurfje/piemeltje naast de chickenloop bedoeld om de chickenloop vast te zetten in de trapeze zodat deze er niet onnodig afvalt.

Stuurlijnen: De lijnen links en rechts, aan het eind van de bar waarmee je de kite stuurt.

Powerlijnen: De lijnen in het midden van de bar die eigenlijk direct verbonden zijn met de chickenloop en trapeze. Hier hangt de volledige kracht op van de kitesurfkite.

Downwind: Alles wat met de wind meegaat of staat

Upwind: Alles wat tegen de wind ingaat of staat.

Turbulentie: Wind die van alle kanten komt, vaak of bijna altijd vanwege een obstakel in de lucht of het strand die deels van de wind tegenhoudt.

Beaufort: De kracht van de wind uitgedrukt in beaufort. Dit kan van windkracht 1 t/m 12. 1 tot 12 beaufort.

Knopen: De kracht van de wind uitgedrukt in knopen. Dit word vaker gebruikt dan beaufort omdat deze wat preciezer aangeeft hoe hard de wind daadwerkelijk is.